RECEPTA DE TERESA FARRAN
La kale, malgrat el seu nom, no deixa de ser una verdura de la família de les crucíferes.
És molt rica en nutrients i des de fa uns anys s’ha posat molt de moda. Cada vegada la trobem més en el petit comerç i els mercats.
La podem preparar com qualsevol fulla verda però aquí veurem una manera diferent de preparar-la que agradarà tant a grans com a petits. Ideal per un aperitiu o per acompanyar a taula en qualsevol àpat.
INGREDIENTS
un manat de fulla kale (300-400 grms)
un parell de cullerades d’oli d’oliva extra verge
un polsim de sal
un parell de cullerades de llevat nutricional
un toc de pebre negre (opcional)
un toc d’all en pols (opcional)
Preparació
Encenem el forn a 150 º
Rentem bé les fulles, traiem el nervi central que el guardarem per fer un caldo vegetal (per exemple) i trencarem la fulla en trossos més petits
Hem d’eliminar el màxim d’aigua del rentat. Ho podem fer deixant-la un temps damunt d’un drap de cuina o la passem per la centrifugadora de verdures
Després fem la mescla de l’oli, sal, pebre, llevat i all i reservem
Posem les fulles en una safata de forn, les hi fem com un massatge fort amb la intenció de trencar l’estructura de la seva fibra que és molt dura i passat uns minuts li tirem la mescla anterior i ho posem al forn uns 10 minuts o fins que veiem que s’han tornat cruixents perquè ha eliminat tota la humitat.
Hem d’anar remenant i
vigilant que no se’ns cremin, ho sabrem quan perd el color verd i es posa marró.
Variacions
Aquest procediment el podem fer amb qualsevol verdura o fruita: moniato, patata, carabassó, xirivia, pastanaga, albergínia, poma, pera, platan, mango…, depenent de l’estació.
Si es verdura la marinarem com ho hem fet segons la recepta podent afegir el sabor que vulguem: pebre vermell dolc, ceba en pols, herbes provençals…
Si és una fruita podem posar-li per damunt canyella, vainilla…
apunts tècnics
Aquest sistema de cocció és una deshidratació, és a dir, amb una font de calor suau, no agressiva, treure’m tota la humitat que conté l’aliment perquè es torni cruixent. En aquest procés perd molt de volum.
És molt important no cremar la fulla. I no us desanimeu si no us surt bé la primera vegada. És tracta de trobar el punt de temperatura i temps adient. Anar remenant cada 5 minuts i vigilar el canvi de textura i de color.
Es guarda perfectament durant setmanes en pots de vidre. Per tant quan us poseu a fer-ne feu perquè us duri un temps.
Apunts nutricionals
La kale, igual que tota la fam’ilia de les cols, és molt rica en minerals (calci, ferro, magnesi, potassi, zinc….) i té un alt contingut en proteïna i fibra.
És rica en vitamines. Té l’avantatge que el seu contingut en antinutrients (com els oxalats, tanins o fitats) és molt escàs comparat amb altres verdures de fulla verda.
Per tota aquesta concentració de nutrients es anomenada per molts com un «superaliment».
IMPRIMEIX LA RECEPTA
Fulles deshidratades de kale al forn
- 1 manat de kale
- 2 cullerades grans d’oli d’oliva extra verge
- 2 cullerades grans de llevat nutricional
- polsim de sal
- polsim de pebre negre
- polsim d’all en pols
-
Encendre el forn a 150 º C i mentrestant rentarem les fulles, treurem el nervi central i les assequem amb paper de cuina o amb la centrifugadora i les esmicolem.
-
Fem la preparació d’oli, sal, pebre i llevat nutricional.
-
Posem les fulles en la plata de forn i li tirem la preparació anterior. Ho posem al forn durant 10-15 minuts i anem remenant i vigilant cada 5 minuts.
-
Quan ja està cruixent deixar refredar i conservar en pot de vidre en un lloc sec.