BROU VEGETAL
Temps de preparació
30 mins
Temps de cocció
1 hr
Temps total
1 hr 30 mins
 

Brou molt complet i senzill per les èpoques de fred

Course: Brous
Cuisine: Casolana, Vegana
Persones: 8 persones
Author: Etel Vilaró
Ingredients
  • 1 ceba grossa o 2 de mitjanes
  • 2-3 porros
  • 2-3 branques grans d’api
  • 1 fonoll o les restes d’uns quants fonoll, les parts més externes i fibroses
  • 2-3 pastanagues mitjanes
  • una xirivia gran o dues de mitjanes
  • un tros d’apirave com un quart d’una peça
  • 2-3 naps petits o trossos; si teniu de diferents, millor
  • un tros mitjà de carbassa
  • 2-3 fulles de col o millor, de cols variades: una mica de kale sempre interessa
  • un tros de 2-3 cm de gingebre a rodanxes
  • 1 tros d’1-2 cm de cúrcuma a rodanxes
  • uns grans de pebre negre
  • 1 tros d’uns 7-8 cm d’alga kombu
Instruccions
  1. Poseu el doble de quantitat d’aigua de la que voleu, en una olla gran.
    Comenceu a escalfar-la suaument.


  2. Renteu les verdures, traient totes les parts que retenen terra.
    Les arrels i la carbassa es poden netejar bé i aprofitar la pell, si està sana.
    Aprofitem també les fulles verdes i externes de porro, api, fonoll i col.


  3. Aneu afegint les verdures a trossos mitjans i regulars: quant més petits, més ràpidament s’estovaran i deixaran anar els nutrients.


  4. Afegiu per últim gingebre, cúrcuma i pebre, així com el tros d’alga kombu, que haureu rentat una mica sota l’aigua, per treure’n l’excés de iode.


  5. Deixeu que pugi a poc a poc la temperatura i quan comenci a bullir, escumeu.


  6. Manteniu bullint com una hora a foc suau, per un brou concentrat i dolç.
    Si busqueu un brou ràpid i amb bona part de les vitamines encara presents, deixeu-lo coure uns 20-25 minuts.
    No
    afegiu sal mentres les verdures són al brou.


  7. Escorreu les verdures bé, exprement-les una mica.
    Ara podeu escalfar el brou i afegir, quan bulli, una mica de sal, pasta de sopa, verdures tallades molt fines...


  8. Si voleu afegir miso, barregeu amb una mica de brou i afegiu a la resta.
    Escalfeu una mica sense que arribi a bullir. 
    Amb uns 60º els enzims s'activen i s'aprofiten millor els seus beneficis.


  9. Els brou escorregut es pot refredar ràpidament i congelar, o conservar en fred durant uns dies, millor amb una mica de sal.